Snimanje cele Zemlje svaki dan

Planet

Planet projektuje, gradi i upravlja najvećom svetskom konstelacijom satelita namenjenih za snimanje planete Zemlje. Misija kompanije Planet je da snimi kompletnu površinu Zemlje svaki dan i da globalne promene učini vidljivim i dostupnim. Tradicionalni sateliti za snimanje površine Zemlje snimaju samo deo površine Zemlje u toku jednog dana, dok Planet menja ovu činjenicu. Značajnim smanjenjem troškova izrade satelita i dramatičnim povećanjem njihovog broja, Planet će pokrivati 100% površine na kopnu svaki dan.

Planet-ova dnevna pokrivenost cele Zemlje satelitskim snimcima obezbeđuje nam do sada neviđen skup podataka bogat raznovrsnim informacijama. Praćenje zdravlja useva, planiranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta, otkrivanje seče šuma, mapiranje posledica prirodnih katastrofa, praćenje aktivnosti u lukama samo su neki od primera primene Planet-ovih satelitskih snimaka.

Planet konstelacija satelita

Planet upravlja sa dve flote satelita: PlanetScope i SkySat konstelacijama.  

PlanetScope sateliti, koji se nazivaju Doves, su dizajnirani da rade kao sistem koji permanentno prikuplja snimke Zemljine površine. Kada bude u potpunosti operativan, ovaj sistem će obezbeđivati kompletnu sliku planete Zemlje svaki dan. 

SkySat konstelacijama se sastoji od 15 satelita. SkySat može dobiti snimiti bilo koju tačku na Zemlji u visokoj rezoluciji (.72 centimetra) i do dva puta dnevno. Takođe mogu snimati stereo snimke i video snimke do 90 sekundi. 

SkySat za razliku od Doves-a imaju pogonski sistem koji omogućava Planeti da ih održava na željenoj visini i optimizuje globalnu pokrivenost.  

  Planet Scope  SkySat 
Broj Satelita  120+ 15
Kapacitet snimanja  300 miliona km2/dnevno 500,000 km2/dnevno 
Prostorna rezolucija  3.125 m PAN 0.72 m; MS 1 m 
Tip senzora  Bayer mask CCD sensor CMOS Frame Camera  
Spekralni kanali  Crveni, zeleni, plavi i

blisko-infracrveni (R,G,B,NIR)

Multispektralni senzor:Crveni, zeleni, plavi,

blisko-infracrveni (R,G,B, NIR) i panhromatski senzor

 

Pored ove dve aktivne flote satelita, Planet poseduje i arhivu snimaka sa RapidEye konstelacije koja je prestala da bude operativna 2020. godine. Tokom svog životnog veka od nepunih 12 godina, sateliti RapidEye prikupili su jednu od najvećih arhiva snimaka rezolucije 5 metara ikada. Snimci RapidEye konstelacije imaju 5 spektralnih kanala: crveni (R), zeleni (G), plavi (B), “Red Edge”(RE) i blisko-infracrveni (NIR). 

 

Proizvodi 

Planet satelitski snimci se prikupljaju i isporučuju u različitim formatima kako bi se zadovoljile različite potrebe korisnika. Planet satelitski snimci su dostupni kroz 4 tipa proizvoda: 

Planet Monitoring

Sa 120+ satelita u orbiti, Planet je u stanju da svakodnevno slika bilo gde na zemaljskoj kugli. Pratite područja koja vas zanimaju, otkrijte trendove i donosite pravovremene odlike. 

Planet SkySat Tasking

Planet ima najveću flotu satelita sa rezolucijom ispod metra. Flota SkySat satelita može slikati bilo koju tačku na Zemlji, rezolucijom 72 cm i do dva puta dnevnovišu reviziju od bilo koje druge komercijalne kompanije visokerezolucije, omogućavajući brzo prikupljanje sadržaja i inteligenciju.

Planet Basemaps

Iz svakodnevnog globalnog snimanja, Planet bira najbolje snimke i pretvara ih u vizuelno konzistentne mozaike koji omogućavaju analizu vremenskih serija i analizu mašinskog učenja. Ukratko ovo su mape ujednačenih boja, mozaikovanespremne za upotrebu. 

Planet Archive

Planet arhiva, koja potiče iz 2009. godine, pruža istorijski pregled vaših oblasti od interesa i pruža mnoštvo podataka za analizu i razvoj aplikacija. Ove snimke možete iskoristi kao trening podatke za razvoj algoritama mašinskog učenja ili za detekciju promena.